Почти три пъти е намалял броят на работещите, които са сменили частния си пенсионен фонд.

От януари до края на юни тази година това са направили 32 038 души или 0,8% от всички над 4 милиона осигурени. За същия период на 2011 г. 90 203 души са избрали друг фонд. Това показва статистиката на Комисията за финансов надзор.

За цялата минала година над 188 000 осигурени са сменили компанията, която управлява индивидуалните им партиди в универсален, професионален или доброволен пенсионен фонд.

Основната причина за намалението е, че от тази година таксата за прехвърляне от 20 лева се плаща само в брой, обясниха експерти. Преди това парите се удържаха от партидата на осигурения и често той изобщо не разбираше, че пенсионният му фонд е сменен.

В България масови станаха случаите на прехвърляне на партиди от един фонд в друг, без хората да са пожелали изрично това. Мотивът таксата да се плаща само кеш беше, че така допълнително се удостоверява волята на лицето да смени фонда.

Логично е намалял и размерът на прехвърлените средства между пенсионните компании. През първото полугодие на 2012 г. сумата е била 54,5 милиона лева, а година по-рано - 103,7 милиона лева. Спадът е най-голям при универсалните фондове, в които са осигурени всички работещи, родени след края на 1959 г. Единствено при доброволните схеми има увеличение.

Статистиката на финансовия надзор показва, че при прехвърлянията най-много клиенти е привлякъл универсалният фонд на компанията с най-голям дял на пазара “Доверие” - 5436. В същото време обаче 8076 осигурени са изтеглили партидите си, заради което разликата между привлечените и изтеглените средства е отрицателна.

Балансът на пет от деветте частни пенсионни дружества също е на минус. Най-положителни са резултатите за универсалните схеми на “ДСК Родина” и “ЦКБ Сила”.