Сред европейските столици София е най-евтината туристическа дестинация, показва анализ на търсачката за хотели Trivago, цитирана от британското издание Daily Mail и bgonair.bg. В българската столица туристите харчат около 46 паунда за нощувка.

Сред най-евтините столици за туризъм се нареждат Скопие (48 паунда за нощ) и Сараево - столицата на Босна и Херцеговина, където туристите харчат средно 51 паунда за нощувка, пише още в класацията.

Най-скъпата туристическа столица е Лондон. Там средната цена за нощувка е 184 паунда. Следват Берн (151 паунда) и Париж (134 паунда).

Амстердам е една от най-желаните дестинации за британците, показва още проучването на Trivago, базирано на търсенията през 2015 година. Увеличава се и интересът към Дъблин, а Париж е започнал да губи своето очарование за британците и заема трето място в класацията.

Български град попада в още една класация на търсачката - за най-евтина крайморска дестинация. На първо място в нея е посочена Варна, където средната нощувка е малко над 37 паунда.

Второто място се държи от Бужиба (Малта), където средната нощувка е на стойност от 49 паунда, а на трето място се нарежда Слънчев бряг, където туристите плащат средно по 51 паунда за нощувка.