Търговци масово нарушават правилата за съхранение и продажба на прясна и замразена риба по пазари и тържища. Това показаха проверките на инспектори на три държавни агенции в дните преди Никулден.

Ден преди празника на рибари и банкери, когато варненци започнаха да пазаруват повече риба за празничната трапеза, търговците вдигнаха цената. Първо това стана с паламуда, който тази година зарадва рибарите и клиентите им, като мнозина предпочетоха да го сложат за празничната гощавка на масата, вместо традиционния шаран.

Търговците на Рибната борса на Централния кооперативен пазар във Варна, които коментираха преди месец, че ще работя без ценови промени, изненадващо се отметнаха от думата си и вдигнаха цените на паламуда с левче и преди празника той вече се продава по 9 лв. за килограм.

Според някои търговци, ден преди Никулден и на самия празник, той ще поскъпне още и ще стигне 10 лева. Живият шаран е заковал на 6 лв./кг. и ще запази тази си цена, а толстолобът е 3 лв. Главите му са подходящи за приготвянето на рибена чорба и се изкупуват като топъл хляб по 2 лв. бройката. Чернокопът, който рибарите продължават да вадят с тонове всеки ден, и който бе на твърда цена от 6 лева за килограм, вече се предлага по 7 лв.

Непродадената през деня риба на борсата се разпродава надвечер на 5 лв., но това се случва рядко и е въпрос на късмет, коментират продавачките. Според тях, цената на чернокопа също ще се вдигне, защото времето се влошава и все по-малко рибарски лодки излизат в морето.

Засега доставките са от риболовните корабчета, но техния улов в по-голямата си част се изнася в чужбина на много по-изгодна за рибарите цена.

В момента търговците предлагат лихмус и сафрид по 7 лева, каята е 5 лв. за килограм, цацата е 2,50 лв.