Промени в Закона за пътищата предвиждан да се намалят комисионите, които фирми взимат за предоставянето на услугата продажба на електронни винетки и маршрутна карта. В момента комисионата е 7%, а се предлага да стане 3 на сто.

Между 17 и 23 милиона лева годишно се изплащат като комисиона на т. нар. национални доставчици на услуги само за продажбата на електронни винетки.

В концепцията, изработена от Световната банка, се посочва, че „той като потребителите не се нуждаят от акаунти за пътно таксуване или бордови устройства, както и от това покупката да бъде записана незабавно в базата данни, не е нужно Националният доставчик на услуги да продава електронни винетки и пътни карти“. Затова сега продажбата има става или чрез интернет страницата на АПИ, тоест Националното тол управление, или чрез Национален доставчик на услуги. Това води до загубата на въпросните 17-23 милиона лева, се посочва в мотивите към законопроекта.

Как да проверим до кога важи винетката

В същото време националните доставчици на услуги рекламират своите интернет страници, които са конкурентни на тази на АПИ, като по този начин инвестират част от парите за комисиони в това да привличат още комисиони, посочват депутатите но ПП-ДБ, вносители на промените. Затова със законопроекта се ограничава рекламата на интернет страници, тъй като те не предоставят пазарна услуга, а само посредничество. Законопроектът не ограничава обаче рекламата за закупуване на винетки през мобилни приложния, тъй като редица телекоми например предоставят тази възможност като част от цялата услуга, което увеличава удобството за гражданите.

Как можем да купим електронна винетка

Законопроектът запазва вече изградените интернет страници за закупуване на винетки, но въвежда задължението за подписване на отделен договор за този вид услуга и увеличава конкуренцията, като не налага изисквания към търговците, продаващи винетки, да изградят цялата функционалност, необходима за работата на Национален доставчик на услуги. Предвижда се и отделен регистър за търговци, продаващи електронни винетки и маршрутни карти.

С промените се задължава АПИ да предоставя програмни интерфейси на фирми, с които те да интегрират своите системи за управление на автомобилните си паркове и така да автоматизират изцяло купуването на винетки.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg