Цените на електронните винетки остават непроменени и в новата 2024-та година. Годишната струва 87 лв., тримесечната - 48 лв., месечната - 27, седмичната - 13 лв., уикенд винетката - 9 лв. В първия ден на годината изтече валидността на над 14 000 годишни винетки за леки автомобили. През януари и февруари изтичат още близо 765 000. 

Всеки шофьор може да провери докога е валидна винетката на управлявания от него автомобил на интернет страницата www.bgtoll.bg от бутона "Проверка на винетка“. След въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата, в която е регистриран, може да се получи информация за крайния срок на електронната винетка, независимо откъде е закупена - от търговски обекти на Агенция "Пътна инфраструктура" или в търговската мрежа на партньорите на АПИ. Статусът може да е "активен", "с изтекъл срок" или "неизползван" в случаите, когато винетката е купена с отложен старт до 30 дни от началната дата на валидност.

Хиляди автомобили остават без винетки

Националното тол управление съветва потребителите при купуване на е-винетка да използват сайта www.bgtoll.bg или мобилното приложение, както и останалите канали за продажба на АПИ - на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване - с карта.


При купуването на е-винетка е необходимо потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях или от служителя информация, преди да потвърдят финалното плащане за електронната винетка. Отговорността за попълване на коректни данни е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се смята, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.

Вписването на символите от регистрационния номер може да бъде и на кирилица, и на латиница, но да съответства на символите в самия регистрационен номер. 

При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. Символите 0 (нула) и буква О не са взаимозаменяеми.  През изминалата година приходите от електронни винетки за леките автомобили и тол - такси за камиони и автобуси са над 800 млн. лв. От глоби са събрани около 25 млн. лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg