Извършва се проверка на мобилните оператори, които обявиха, че ще увеличат цените си, каза пред БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. В комисията има получени становища от тези мобилните оператори, които ще бъдат разгледани днес.

„Измерителят, който дава правото на тези оператори, може да са мобилни, а може и да са в друга сфера на икономическия живот, е в договорите, които се сключват с потребители, където тази възможност изрично е упомената и методът, по който се извършва тази индексация, както я нарича закона, да бъде описан ясно и подробно“ , обяснява Маргаритов.

КЗП е проверявала вчера и се оказало, че в самите индивидуални договори има подобна клауза и методът, както и описанието в нея, е свързано с инфлационния индекс на годишна база, който се оповестява всяка година в началото или средата на януари от НСИ. Цените могат да се вдигат само на база на този индекс.

Поскъпват таксите за разговор по телефона

"Смятам, че е важно мобилните оператори да обяснят какво предстои да направят, как това ще се отрази на джоба на всеки един потребител в зависимост от плановете, които ползва. На мен лично ми се струва като проява на не до там добър вкус подобно нещо да се анонсира в навечерието на коледните празници, може би с евентуалната идея, че леко ще се дифузира в рамките на всички теми и проблеми, които в момента занимават обществото", казва Маргаритов.

istock
istock

Той е категоричен, че КЗП ще следи изкъсо за спазването на закона. Ако той се наруши, санкцията може да достигне 30 хил. лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg