Общинските съветници приеха с 33 гласа „за" решението за увеличаване на цените на таксите и услугите, предоставяни от общинските предприятия в Пловдив. 

Таксите скачат средно между 10 и 30 %, но има и такива, които останаха без промяна. 

Администрацията предложи повишаване на част от таксите и услугите, като мотивира решението си с дългия им застой на едни и същи нива, поскъпването на цените за електроенергия и увеличаването на разходите за работни заплати.  

Как да платим без такса задължения към НАП

Освобождаването на автомобил, блокиран със скоба, става от 30 на 40 лева, а паякът поскъпва от 60 на 80 лева

Заместник-кметът с ресор финанси Величко Родопски оттегли точката за такса куче, и тя остава 30 лева за всички месеци на година. Предстои ново разглеждане за увеличаване на тази такса на 50 лева, но тя ще влезе в сила от 2023 година.

istock
istock

Увеличение има за входните такси на почти всички музеи, галерии и туристически обекти. Стефан Послийски от ВМРО (БНД)  поиска цялостна стратегия от общината за развитие на музеите в града.

Прието бе увеличаване на таксите за открито сервиране, както и за такси за нови места около Новотела, където ще заплащат най-високата цена.

На сесията стана ясно, че групата на „Демократична България“ в Общинския съвет не подкрепи увеличаването на таксите в Пловдив, защото липсва добра обосновка от страна на общинската администрация. Това обяви председателят на групата Веселина Александрова.

Съветниците приеха без дебат, процедурата за избор на кредитна институция, от която община Пловдив да вземе нов дълг от 50 млн. лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg