Започна данъчната кампания в София. Жителите на града могат да плащат данъците си и онлайн.

Освен в данъчните служби, данъци могат да се платят през страниците на Столичната община и през страницата на НАП, чрез Интернет банкиране и на касата на Easy Pay, където обаче се плаща и такса. Такса се заплаща и при Интернет банкирането.

„Отчетено е, че сме в сложна икономическа обстановка и не е желателно да натоварваме излишно хората и бизнеса с допълнителна данъчна тежест“, коментира заместник-кметът Дончо Барбалов пред БНР.   

Ако данъците се платят в пълен размер до края на април, жителите на града могат да ползват 5% отстъпка от данъка върху моторните превозни средства и данък сгради.

Откога можем да плащаме данъка на колата

Без такси и комисионни по електронен път могат да се платят данъците през страницата на Столичната община. Това могат да направят всички, които имат издадени кредитни или дебитни карти от български банки. Необходим е ПИН код, който се издава от данъчните служби в районите на града, с ПИК, издаден от НАП или с електронен подпис на лицето, което ще плаща. 

istock
istock

Друг вариант е през финансови институции - банки и платежни агенти, уточнява заместник-кметът на София.

В данъчните отдели задълженията към общината може да се заплащат в брой

Нови електронни услуги предлага НАП

Данъците могат да се внасят и на вноски. За МПС и данък сгради вноските са две – до края на юни и до края на октомври, за такса смет първата вноска е до края на април, втората - до края на юни,, третата – до края на септември и четвъртата – до края на ноември. 

През първото денонощие, в което беше открита данъчната кампания в София, столичани са платили общо 282 221 лв. местни данъци и такси, съобщават от дирекция „Общински приходи“ към Столична община.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg