От днес в София могат да се плащат вече местните данъци на каса в районните данъчни отдели, по банков път или чрез финансови посредници.

От 23 януари стартира данъчната кампания в столицата, като първо местните данъци и такси могат да се плащат онлайн.

Срокът, в който може да се ползва 5% отстъпка за данък сгради и данък МПС е 30 април 2022 г., при условие, че цялата дължима сума бъде внесена наведнъж. До края на април т.г. е крайният срок и за първата вноска на такса битови отпадъци, дапълват от дирекция "Общински приходи" на Столична община.
 
От 8 януари в София вече може да се плаща данък МПС за 2022 г. За изминалите две седмици собствениците на превозни средства, регистрирани в столицата са платили над 6 млн. лв. за колите си. През цялата минала 2021 г. внесеният в бюджета данък МПС е общо 112, 2 млн. лв., от които 64 млн. лв. са от физически лица. 132 млн. лв. са внесени в хазната на София през м.г. като данък недвижими имоти. От тези средства 62 млн. лв. са платени от физически лица - собственици на имоти.
 
Сроковете за плащане на местните данъци и такси без да се начислява лихва за забавяне са: до 30 юни - първа вноска за данък сгради и до 31 октомври - втора вноска. Такса смет може да бъде платена на четири вноски: до 30 април, до 30 юни, до 30 септември и до 30 ноември.
 

istock
istock

Ставките за местните данъци и такси не са променени и са същите като през миналата година. Най-удобният начин за внасяне на местните данъци и такси е през портала на общината. Там всеки собственик на имот или автомобил в София може да направи и справка какви задължения има към общинския бюджет.
 
Печатането на данъчните съобщения ще започне в средата на февруари, уточниха от дирекция "Общински приходи". Те ще бъдат разпратени през март до собствениците, които предпочитат да получат хартиени съобщения, вместо електронни на посочен от тях имейл адрес.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg