Таксите, които търговците плащат, когато потребители ползват карти "Виза" (Visa) и "Мастъркард" (Mastercard) за разплащания, ще се повишат, писа в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от ДПА.
 
Макар и тези такси като цяло да се поемат от търговците, малка част бива трансферирана към потребителите.
 
Повишените такси влизат в сила от октомври за онлайн трансакции и от април 2024 г. за кредитни, дебитни и предплатени карти, като най-сериозно ще бъде повишението за онлайн покупките.
 
Според консултантската компания Си Ем Ес Пи Ай (CMSPI) търговците ще трябва да плащат годишно допълнителни 500 милиона долара такси на "Виза" и "Мастъркард". Таксите постоянно растат и за последното десетилетие са се утроили, отчитат експертите.

Тегленето на пари в брой става много скъпо

През 2022 г., например, американският бизнес е платил 126 милиарда долара такси по кредитни карти, или с 20,2 на сто повече от 2012 г., според доклада "Нилсон".
 

istock
istock

Банките твърдят, че повишените такси ще им дадат възможност да се справят по-добре с измамите, свързани с кредитните карти, както и да въвеждат все повече нововъведения.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg