Ново увеличение на таксите започнаха банките. От 1 септември Банка ДСК вдига таксите за фирмените сметки. Обслужването на разплащателна сметка, в това число особена и ликвидационна вече ще струва 20 лева на месец, а не 15 лева, както досега.  Същото увеличение ще има и за разплащателна сметка на земеделски стопани, регистрирани по Търговския закон – търговски дружества и еднолични търговци.

Ако клиентът поиска извлечение от сметката си, вече ще плаща 36 лева, а не 30 както досега, ако то е до 10 страници. За над 10 страници таксата става 3,60 лева на страница.

Поскъпва и тегленето на пари на каса, като със заявка комисионата става 0,85% върху цялата сума, но не по-малко от 10 лева. Без заявка банката ще взима 1% от цялата сума. В момента таксата без заявка е 0,60 на сто от сумата, но минимум 10 лева, а без заявка – 0,80% от сумата.

При внасяне на пари, ако купюрите са описани, таксата ще е 0,70% от сумата, но минимум 10 лева, а ако не са – 1% от сумата, но минимум 30 лева. В момента таксата при подредени купюри е 0,50% от сумата, но минимум 5 лева, а за неоформени – 0,80% от таксата, но поне 30 лева.

Нови такси ще плащат и клиентите на „Пощенска банка”, но още от 29 август. Банката вдига  таксата за теглене на пари на каса от разплащателна сметка на своите клиенти, като за сумата до 2000 лева таксата става 0,70% върху изтегленото, но не по-малко от 7 лева. за суми над 2000 лева, таксата става  0,70% от сумата с предварителна заявка за теглене, и 0,80% от цялата сума, но минимум 15 лева – без заявка. Досега таксата беше 0,60% върху сумата, а без заявка – 0,70% от нея. 

Повече ще ви вземат на касата в банката и ако теглите пари от спестовната си сметка, като до 2000 лева таксата се вдига от 6 на 7 лева.
Без заявка за по-големи суми от спестовна сметка банката вече ще прибира 0,80% от изтеглената сума, но не по-малко от 15 лева. По-големи такси се въвеждат и за теглене на пари от депозити – ако направите това на дата, различна от падежа, вече ще платите не по-малко от 8 лева или 0,75% от сумата. В момента няма минимална такса, а тя е 0,65% от изтеглената сума.

В 23 октомври „Централна кооперативна банка” също променя част от таксите за граждани. За внасяне на суми в евро по разплащателна или спестовна сметка банката вече ще взима минимум 1,50 евро, а не 1 евро както досега. За теглене на пари на каса пък таксата става минимум 6 лева, или 0,6% върху сумата. В момента има разлика и ако сумата е до 100 лева таксата е 9 лева, от 100 до 2000 лева тя е 6 лева, а над 2000 лева – 0,6%. Ако решите да внесете пари по чужда сметка, то за суми до 50 лева банката ще взима поне 2 лева или 0,5% от сумата, а за над 50 лева – 2% от сумата и не по-малко от 5 лева.

istock
istock

От средата на август ЦКБ вече повиши част от таксите си. Увеличение имаше за тегленето на пари в брой на каса, независимо дали от разплащателна, депозитна или спестовна сметка, ако сумата е от 100 до 2000 лева, клиентът вече ще плаща 6 лева, а не 4 лв., както досега. По-голяма сума взима банката и ако не заявите предварително, че ще теглите парите. Таксата беше 0,6% върху сумата, но минимум 10 лева, а вече е 0,7%, но поне 10 лева.

Банкомати по морето удържат над 10% такса от изтеглената сума

Ако пък платите резервацията си за почивка по сметка в банката например и внесете парите в брой, ще дължите поне 6 лева или 0,45% от сумата, при 3 лева досега и 0,3% от сумата. 4 лева стана таксата, ако клиент реши да прехвърли пари от една своя сметка в друга  или пък в такава на друг клиент.

„Общинска банка” вдигна таксите за клиенти от 10 август. За всеки превод от платежна сметка за основни операции към сметки или депозити на други клиенти таксата стана 1,50 лева при 90 стотинки сега. За всяка вноска на каса от лице, което не е титуляр на сметката за банкноти, банката взима вече 0,20% върху цялата сума, но не по-малко от 4 лева, като таксата беше 0,10%, но минимум 1 лев.

За издаване на допълнителна дебитна карта таксата стана 6 лева, а за експресна услуга по издаване, подновяване или преиздаване на карта – 12 лева, при 10 лева преди това.

istock
istock

1 лева вече плащат и клиентите за отблокиране на дебитната им карта, ако са въвели три пъти грешен ПИН, досега тази услуга беше безплатна. Ако пък решите да промените лимита, който можете теглите, ще трябва да платите 6 лева. 48 лева без ДДС вече струва експресното издаване или подновяване на кредитна карта, което е увеличение с 8 лева.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg