Тол таксите за масовия тежкотоварен трафик - с тегло между 3 и половина и 12 тона, ще са от 3 до 6 стотинки на километър за автомагистрали и между 4 и 7 стотинки за първокласни пътища в зависимост от емисионния клас на превозното средство.

Това предвижда новият проект за изменение и допълнение на Тарифата за тол таксите, които се събират за ползване на републиканската пътна мрежа, публикуван днес за обществено обсъждане от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Свалят тол таксите

До промяната се стигна след недоволство на превозвачите и тяхна среща с премиера Бойко Борисов, който склони да бъдат направени отстъпки от тарифите за тол такси, а превозвачите се отказаха от национален протест.

Тарифата за автобусите с тегло над 12 тона ще е една и съща за автомагистралите и първокласните пътища - от 2 до 4 стотинки на километър в зависимост от екокатегорията.

Най-много - до 20 стотинки на километър за магистралите и до 19 стотинки за първокласните пътища - ще се плаща за камионите с тегло над 12 тона с 4 и повече оси.

istock
istock

Предложения по проекта се приемат до 12 февруари, ТОЛ таксите ще се събират от 1 март.

Ще плаща ли пътникът заради тол системата


След три месеца търговска експлоатация на тол системата, анализите ще покажат дали с по-ниски тарифи и редуциран обхват, приходите, които държавата очаква от тол такси, ще бъдат същите като вече заложените в бюджета. Ако те са по-малко, ще се разгледа актуализиране на тарифите.

От обхвата на тол системата са извадени освен третокласните и второкласните републикански пътища. Така след 1 март тази година около 17 000 км от около 20 000 км републиканска пътна мрежа ще бъде безплатна за товарните автомобили над 3,5 тона.

След старта на тол системата на 1 март тези превозни средства няма да плащат винетка за пътищата извън обхвата на толуваните.

Платени ще са около 3100 километра - автомагистрали и първи клас пътища. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg