Протесните действия, освен заради размера и обхвата на тол системата, са и срещу други основни проблеми в бранша – нерегламентираните превози, липсата на европейско финансиране и неправилното разпределение на средствата за субсидиране.

Това заяви пред NOVA Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи в коментар на готвените от автобусните превозвачи демонстрации.

“Не е необходимо да въведем тол система, за да спрем да работим. Ако не решим основните проблеми, пред които сме изправени, тол система няма да ни бъде необходима. Тя е капката, която преля чашата. Но ние бяхме обявили протеста си, много преди да стане ясно какви ще бъдат окончателните цени”, каза тя.

До края на 2021 г. 20% от всички градски автобуси ще са електрически

Тя сподели, че разговорите, които са се водили с МРРБ, са останали без резултат.

„Нито едно от нашите предложения не беше прието. Въпреки че те заявиха категорично, че автобусите, които осъществяват социална услуга и извършват обществен превоз на пътници по редовни линии, ще бъдат освободени от тол системата”, заяви Милтенова.

istock
istock

В момента се договарят цени, но според нея, това е безпредметно, при условие, че са били поети конкретни ангажименти от премиера Борисов.

„Тогава беше казано, че за автобусния транспорт ще бъдат приети различни цени и те ще бъде освободени от тол такси. Това беше обещано на пресконференция. В много европейски страни автобусите са на нулева ставка”, добави тя.

Спират автобусите и доставките за магазините на 13 януари

„Общественият превоз на пътници се възлага по закона за обществените поръчки. Знаете, че когато се възложи един такъв превоз, цените не подлежат на предоговаряне. Тоест в момента колегите, които са сключили договори по тези направления, не могат да увеличат цените на билета. От друга страна, ако тези цени се увеличат, превозвачите няма да плащат. Ще плаща пътникът, който ползва тази услуга. Трябва да бъде ясно, че потребители ще плащат тази тол система”, категорична е Милтенова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg