Оставката на министъра на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова беше поискана от Съюза на международните превозвачи.

Причината е приетата тарифа за тол таксите, която бе гласувана вчера от Министерския съвет. От браншовата организация заявиха, че подготвят и протести през януари.

„През последните няколко месеци имаше срещи и обсъждания за цените на тол таксите. На всички срещи идваше зам.-министъра на МРРБ, но никога и Петя Аврaмова. Коментирахме тарифи, отстъпки и други важни неща.

Ние дори не знаехме, че тази тарифа ще бъде внесена на заседанието на Министерския съвет.

Ние започваме да обмисляме протестни дейности, като в тях ще се включи и автобусния бранш, за да се направи преоценка на тези тарифи“, заяви Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

istock
istock

Той каза още, че приeтите днес тарифи не са били променени и със стотинка надолу от първоначално предложения проект на тарифите въпреки обсъжданията и предложенията на бранша. Своята позиция се очаква да дадат КРИБ и други трудови и браншови организации в много от секторите на икономиката.

Оставаме без автобуси заради протест

Последните предложения, които са отправили бизнесът към МРРБ са били тол таксата да е между 8 и 18 стотинки на километър, а приетата днес тарифа е между 19 и 38 ст./км. Протестите се очакват да бъдат в началото на януари.

Припомняме,че вчера в Министерски съвет беше приета тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа.

Таксуването на пътни превозни средства над 3,5 т да е чрез тол такса беше въведено с измененията и допълненията на Закона за пътищата, а до момента в тарифата липсваха текстове, които да дават възможност на Агенция „Пътна инфраструктура“ да таксува на база изминато разстояние.

Тол таксите са обвързани с екологичната категория на превозното средство и с класа на пътя, по който ще се движи – автомагистрали, първи и частично втори клас пътища.

Министърът напомни, че според решението на Народното събрание тол системата трябва да бъде въведена до 1 март 2020 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg