"Пътна полиция" започва от днес акция срещу високата скорост и употребата на алкохол и наркотици от страна на водачите, предаде БНТ.

Екипите ще извършват проверки в цялата страна, като униформени ще бъдат съсредоточени и по морските ни курорти, като за любителите на високите скорости следят над 220 мобилни и стационарни камери.

На този фон от МВР отчетоха спад на инцидентите, свързани с употребата на алкохол зад волана.

Какво да направим ако изгубим регистрационния номер на колата

"Засиленият контрол дава своя превантивен ефект и в сравнение с периода от миналата година, за тази година ПТП-тата с участници, които са употребили алкохол, драстично са намели. Сега броят е 562, а в сравнение с миналата година, когато са били 639. Тук драстично намаление има и при жертвите, за 2019-та са били 16 човека, а за тази, за шестте месеца, са 4 души", обяви Николай Крушарски от "Пътна полиция".

istock
istock

От 0,5 до 0,8 промила глобата е 500 лева и 6 месеца без книжка. От 0,8, до 1,2 промила - глобата е една година без книжка и 1000 лева.

В летните месеци от "Пътна полиция" призовават шофьорите за повече толерантност и внимание на пътя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg.