Австрийското правителство въвежда от 2021 година годишен билет от 3 евро на ден за целия обществен транспорт, включително железопътния, съобщи австрийският министър на инфраструктурата Леоноре Гевеслер.

Необходимата безвъзмездна помощ от 240 милиона евро е осигурена, съобщи още министърът.

Коалиционно споразумение на австрийското правителство предвижда годишен билет от едно евро за ползване на обществения транспорт в една провинция, две евро в две провинции и три евро на ден в цялата страна.

ЕС отваря границите си този месец

Според решението на правителството на Австрия, годишният билет за цялата страна ще струва общо точно 1 095 евро, което е голямо намаление в сравнение с настоящата цена, тъй като годишният билет само за австрийските железници OeBB струва в цяла Австрия за втора класа почти двойно, т.е. 1 944 евро.

istock
istock

В същото време Гевеслер обяви увеличение при нощните влакове, тъй като OeBB ще закупи нови влакове за 500 милиона евро. Австрийското правителство иска нощни влакове по всички линии в страната от 2024 г. и ще ги субсидира с 10 милиона евро годишно.

Тези мерки се предприемат едновременно с решението за отмяна на полети, по-къси от 350 километра, а първата „жертва“ на това решение е полетът от Виена до Залцбург, линия, която сега ще бъде заменена от железопътен транспорт.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg