С наближаването на летния туристически сезон страните от ЕС са готови да премахнат както вътрешните ограничения, така и да бъдат отворени външните граници за несъществени пътувания, за да могат туристите да дойдат.

Италия направи това по-рано тази седмица и по-голямата част от останалата част от блока ще постъпи по същия начин по-късно този месец.

За повечето страни датата, на която ще се отворят, е около средата на юни - това включва Франция, Белгия, Германия, Гърция, Австрия, Холандия и Чешката република.

Автобусните превози до Гърция и Сърбия се възстановяват

Очаква се Испания да разреши на международните туристи да влизат в страната през юли.

Докато някои държави ще разрешат пътувания на граждани на всички страни – членки от ЕС, други първо ще разрешат достъп само на туристи от държави, които се смятат за нискорискови.

istock
istock

Тъй като Обединеното кралство вече не е част от ЕС, неговите граждани няма да могат да влизат в повечето страни.

Кои държави в ЕС отварят границите и кога

Във Великобритания всички международни пътници ще трябва да се самоизолират за две седмици, като тази мярка влиза в сила от 8 юни и веднага предизвика негодуванието на авиопревозвачите и служителите на летищата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg