Ден преди старта на акция „Зима” от „Пътната полиция” дават повече яснота за правилата, при които ще шофираме през следващите месеци

И тази година акцията ще е разделена на три етапа – първите 10 дни ще бъде насочена към водачите на пътни превозни средства, следващите 10 - към безопасността на пешеходците, а в края на месеца - към поведението на шофьорите и състоянието на превозните средства, което трябва да е съобразено със зимните условия.

През студените месеци гумите трябва да бъдат с грайфери не по-малки от 4 мм.

Колко ще ни струват зимните гуми


"Нашата задача е да на помним на всички участници в движението, както пешеходците, през този преходен период преди започване на зимата, всичко, като състояние на МПС и обезопасяване и видимост на пешеходците да е на ниво", заявиха от пътна полиция.

"Вече 28 години от началото на зимния сезон се провежда тази кампания със съдействието и инициативата на така изброените агенции, а това са Съюза на българските автомобилисти, БЧК, Държавна агенция по безопасност на движението. Всичко това, което правим в момента като кампания е във връзка с безопасността, както на пешеходците, така и на водачите и пътниците в моторните превозни средства" , предупредиха от полицията. 



"Важно е да наблегнем на техническото състояние на автомобила, да го подготвим в добро техническо състояние, да намалим скоростта, с която се движим в зимни условия за да намалим травматизма, съответно и загиналите по пътищата", обясни Ивайло Иванов от Съюза на българските автомобилисти.

СБА предоставя възможност до 7 ноември за безплатна проверка на техническото състояние на автомобила.

В брифинга участие взе Росен Рапчевот от „Безопасност на движението по пътищата“, главен секретар Ивайло Иванов от СБА, Десислава Паунова от АПИ, Зам. ген.директор на БЧК Надежда Тодоровска, Бойко Рановски от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", както и шефът на Пътна полиция комисар Калоян Драганов. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg