Времето застудя, което означава че наближава моментът, в който шофьорите ще трябва да „обуят” своите автомобили със зимни гуми. Още от миналата седмица, Комисията за защита на потребителите (КЗП) започна проверки на пазара на автомобилни гуми в цялата страна.
 
Във Варна до момента са извършени 30 проверки и не са установени нарушения, съобщи директорът на Регионалната дирекция на КЗП в морската столица Валентина Спасова пред БНР.
 
"Доставчиците и дистрибуторите на гуми спазват регламента. Основното нещо, което проверяваме е дали гумите са с етикети. Тези етикети трябва да имат пиктограми в долната част, които да дават информация за сцеплението на гумите със сняг и лед", каза Спасова.
 
Подобен етикет трябва да бъде приложен  и при онлайн търговията с гуми. Търговците са длъжни да го поставят в близост до изображението на гумата или в близост до цената.
 
Всеки клиент има право да поиска от търговеца на гуми да му предостави продуктов лист с информация за марката, размерите на гумата, индекс за товароносимост, версия на натоварване, горивна ефективност и други.

Предлагат задължително да слагаме зимни гуми в определени месеци

В случай, че търговецът не предостави продуктов лист или ако потребителите станат свидетели на други нарушения, могат да сигнализират на сайта на КЗП, както и на електронната поща на Регионалната дирекция във Варна - varna@kzp.bg. При установени нарушения и нелоялни практики, глобите са в размер от 3 000 до 70 000 лева в зависимост от степента на нарушението, поясни Валентина Спасова.

Инспекторите от комисията проверяват и за коректността при обявяването на намаленията на цените на гумите, каквито има и в момента, както и дали цената е обявена в близост до гумата по подходящ начин.

istock
istock

Въпреки растящите цени на почти всичко в България, към този момент при гумите не се наблюдава сериозно повишение. Цените са горе-долу като миналогодишните и варират средно от 65-70 лева най-евтините гуми до към 120-130 лева по-скъпите, в зависимост от класа на автомобила. В интернет пространството, а и в някои търговски обекти, често се предлагат и гуми втора ръка.

Автомобилният експерт Георги Янчев от Съюза на българските автомобилисти посъветва шофьорите да избягват да си купуват вече употребявани гуми. Той припомни, че една гума може да се ползва не повече от 4-5 години и посъветва да не се спестяват пари от сигурността на автомобила. Според експерта, колкото по-рано сменим летните със зимни гуми, толкова по-добре. Най-подходящото време за това е около Димитровден, смята Георги Янчев.

Не са малко и шофьорите, които предпочитат всесезонните гуми, но и те не са особено подходящи според Георги Янчев. По думите му, когато температурите паднат до минус 15 или минус 20 градуса, не може да се разчита на този вид гума, защото каучукът й е по-еластичен и подходящ за температури от плюс 14-16 градуса.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg