Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) подкрепя носенето на маски от пътниците и от екипажа, докато са на борда на самолетите.

От асоциацията обаче не подкрепят налагането на мерки за социално дистанциране, които биха оставили празни „средните места“, мярка която беше обсъждана по-рано.
 
В съобщение на IATA се казва, че доказателствата сочат, че рискът от предаване заразата на борда на самолети е малък. Носенето на маска от пътниците и екипажа ще намали и без това ниския риск, смятат експертите.
 
Позицията на органа, представляващ глобалните авиокомпании идва в момент, в който тече дебатът как авиокомпаниите да започнат да летят отново, спазвайки правилата за социално дистанциране след коронавирусната криза.
 
„Безопасността на пътниците и екипажа е от първостепенно значение. Авиационната индустрия работи с правителствата, за да започне да лети, когато това може да се случи безопасно.

Доказателствата сочат, че рискът от предаване на вируси на борда на самолети е малък. И ние ще вземем мерки - като носенето на лицеви покрития от пътници и маски от екипажа - за да добавим допълнителни слоеве на защита.

istock
istock

Трябва да намерим решение, което дава на пътниците увереност да летят и поддържа цената на полета на достъпна цена. Едното без друго няма да има трайна полза“, заяви Александър де Юниак, генерален директор и изпълнителен директор на IATA.

Авиокомпании отказват да връщат пари за билети

В допълнение към маските за лице, други временни мерки за сигурност включват - температурен преглед на пътници, летищни работници,  процеси на качване и депланиране, които намаляват контакта с други пътници или екипаж, ограничаване на движението в кабината по време на полет, по-често и задълбочено почистване на кабината.

Предлага се и опростени процедури за предлагането на стоки в самолета, които намаляват движението на екипажа и взаимодействието с пътниците.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg