Колоездачи и собственици на електрически средства за придвижване ще могат да ползват последните вагони в метрото и автобусите по периферията на София.

Това вече е възможно, след като общинските съветници приеха изменения и допълнения на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столичната община.

4 млн. лева за велосипедите под наем в София

Безплатното превозване на велосипед може да става в последния вагон на метровлаковете и в автобусните линии, пресичащи Околовръстния път на София.

В метрото това може да става в часовете до 7 часа сутринта и след 20 часа вечерта, а в автобусите до 6.30 часа сутрин и след 20 часа вечер, за да не се притесняват пътниците в пиковите часове, които за тези линии започват естествено по-рано. В събота и неделя няма да има ограничения в часовете.

istock
istock

Освен с колела, които могат да бъдат не повече от две в автобус или в последен метровагон, ще може да се пътува и с индивидуални електрически средства, като условието също е да не замърсяват и да не се създава неудобство на другите пътници.

Целта на промените, които влизат в сила от 1 май 2021 г., е общественият транспорт в София да стане още по достъпен с въвеждането на новата услуга и да се привлекат повече граждани, които да го ползват, вместо да пътуват с личните си автомобили.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg