Нови правила за електрическите тротинетки, предлага министерството на транспорта.

Електрическите тротинетки нямат право да се движат по площите, предназначени само за пешеходци. Това предвиждат промени в Закона за автомобилните превози, качен за обществено обсъждане.

Водачите на такива скутери задължително трябва да носят каска, а в тъмните часове на денонощието -  светлоотразителна жилетка и да карат с включени светлини.

Ще има ли санкции за тротинетките и у нас

Те трябва да се движи по велоалеите, а когато няма такива – най-близо до дясната граница на платното за движение.

Забранява се на шофьорите на тротинетки да се движат със скорост над 25 километра в час и да возят други хора.

istock
istock

Те не могат да карат по улици I клас и пътища, на които максимално разрешената скорост е над 50 километра в час, както и по такива II клас без изградени велоалеи.

Не се допуска още тротинетката да се движи успоредно до друга, да се управлява без ръце или да се тегли от автомобил.

1500 евро глоба за превишена скорост с тротинетка

Въвежда се и задължителна минимална възраст, за да карате електрическа тротинетка – 14 години. От 14 до 16 години можете да се движите само по велоалеите с тротинетката.

Задължително трябва да имате 16 години, за да я каратепо улици от II до VI клас и пътища с максимално разрешена скорост до 50 км в час.

Всяка община ще може да приеме свои правила за ползването на електрически тротинетки, предвижда още законът.


Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg