След многобройни инциденти с електрически тротинетки и друга европейска държава, освен Франция, предприе мерки, за да въведе ред и да предпази сънародниците си от бъдещи нещастни случаи.

В тази връзка полицията в Германия отне шофьорската книжка на мъж на 29-години, който пеел и се движел с големи и нестабилни завои с електрическа тротинетка вчера рано сутринта по улиците на централния германски град Ерфурт, предаде „Дойче веле“.

Органите на реда извършили тест и установили високи нива на алкохол.

Ще има ли санкции за тротинетките и у нас

В страната все повече се увеличават опасенията от скорошни травми и фатални случаи, свързани с е-тротинетки. Според правилата в Германия водачите на скутерите трябва да бъдат поне на 14 години, ограниченията за скоростта са до 20 км/ч.


Електрическите тротинетки попаднаха в центъра на вниманието след голям брой пострадали по време на Октоберфест. В резултат фестивалът ги забрани.

Във Франция, скоростта за движение с е-тротинетка е ограничена до 25 км/ч, а водачите трябва да имат поне 12 навършени години. Превишаващите ограничението за скорост ще бъдат глобявани с 1500 евро.

Глоба от 50 лв за превишена скорост с тротинетка на ток


Освен това хората с тротинетки, които застрашат нечий живот, ще бъдат санкционирани с до 15 000 евро. Грози ги и затвор до 1 година.

У нас новите правила за движение с електрически тротинетки влязоха за обсъждане в парламента преди няколко дни. 

Предложението е максималната  скорост да бъде 25 км/ч., като се очаква да бъде забранено карането на тротинетки по пътища и булеварди с разрешена скорост над 50 км/ч.

Управляващите ги трябва да бъдат на възраст над 16 години. По велоалеите и в парковете тротинетки ще могат да карат и тийнейджъри над 14 години.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg