Резервациите на полети от български потребители са нараснали с 10% на годишна основа през 2019 г., сочат данни на онлайн туристическата агенция eSky.

През изминалата година потребителите са били фокусирани и върху качеството и сигурността пътуванията, като броят на поръчаните застраховки е отбелязал растеж от 35%.

Същевременно продължават да се изменят моделите на потребление. Вече почти половината от всички резервации са направени през смарт устройства, което е нарастване от една четвърт в сравнение с 2018 г.

Най-голямата част от пътуващите със самолет са посещавали близки държави в Европа.

Закъснял или отменен полет - до 600 евро обезщетение

Лидер е Германия, която е посетена от почти 17% от българите, следвана от Великобритания (почти 15%) и Италия (10,4%). Челната десетка се допълва от Испания, Нидерландия, Франция, Гърция, Белгия и Австрия.

iStock
iStock

Благодарение на все по-интензивното навлизане на нискотарифните авиолинии, през 2019 г. средната цена на билета за полет се е понижила с около 6% до 113 евро.

До Лондон, която е била дестинацията, за която са резервирани най-много полети, средно за полет са се плащали по 94 евро.

Същевременно в най-голяма степен са поевтинели билетите до Виена, чиято средна цена се е понижила с цели 50 евро.

Кои са новите евтини дестинации за полет от България

В немалка степен е поевтиняло и пътуването до Париж (с 37 евро), Копенхаген (18 евро), Хамбург (11 евро) и Барселона (10 евро).

Все повече се лети и до дестинации в Азия и Тихоокеанския регион, към които ръстът на полетите е от 35%. Българите са посещавали предимно страни като Обединените арабски емирства, Тайланд и Индонезия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg