Британската регионална авиокомпания Flybe съобщи рано в четвъртък, че минава под специален надзор на администратори, след като закъсвалият превозвач не успя да устои на срива на пътуващите насред епидемията от новия коронавирус, предава Reuters.

"Всички полети са отменени, а британският бизнес спира работа моментално", съобщават от компанията. Управлението ѝ преминава в ръцете на EY, а процесът представлява защита срещу кредиторите.

Фалитът на авиокомпанията поставя под риск 2 хил. работни места и ще е лоша новина и за премиера Борис Джонсън и плана му да подкрепи регионалните транспортни връзки.

Flybe е сред първите авиокомпании, които спират работа след началото на епидемията. Други по-големия компании в бранша вече съобщиха, че ще трябва да намалят разходите, за да преживеят бурята. British Airways, easyJet, Lufthansa и United Airlines са сред тези, които ще съкращават разходи.

istock
istock

Самата Flybe вече имаше проблеми и преди коронавируса. Авиокомпанията лети между по-малките британски градове и бе спасена в средата на януари, когато акционерите се съгласиха да инвестират свежи средства заедно с правителството на страната.

Собственици на компанията са Connect Airways, консорциум между Virgin Atlantic, Stobart Group и Cyrus Capital. Групата инвестира 110 млн. паунда след придобиването на Flybe през 2019 г. Засега няма коментар от тях.

Повече данъци за авиацията искат 9 европейски страни

Flybe се надяваше да оцелее благодарение на правителствен заем и намаляване на данъка върху пътниците. През януари премиерът заяви, че компанията е важна за вътрешния транспорт на Острова и правителството ще направи каквото може, за да ѝ помогне.

Компанията има 68 самолета и превозваше над 8 млн. пътници годишно между 71 летища на Острова и в Европа.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg