Драстично поскъпване на колите втора ръка отчитат от автомобилния бранш. Купувачите плащат с над 40% повече при покупка на употребявани автомобили. Търговците предупреждават и за нов вид измама при покупка от онлайн платформите, съобщава Нова телевизия.

Ръстът в цените на автомобилите втора употреба е над 40%. Експерти твърдят, че за тенденцията с повишението продължава да е виновна пандемията, по време на която автомобилната индустрия беше сериозно забавена.

„Новите автомобили рязко завишиха цените, съответно домакинствата в Западна Европа, които са свикнали всичко да им е на кредит или лизинг, нямат възможност да изплащат двойно или тройно по-скъпо един автомобил. Оттам нататък качването на цените на нови коли повиши цените на втора употреба автомобили. Западноевропейците си карат колите, които са закупили, и не ги сменят”. Така зам.-председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили Любомир Доросиев си обяснява тенденцията.

Нова година, нова кола – как да купим автомобил изгодно

Затова, дори и един автомобил втора ръка да остарее, той не поевтинява, а напротив. Например кола от 2011 година, която преди 3 г. е струвала 20 хиляди лева, и днес запазва цената си.

istock
istock

За 2022 година по статистика на КАТ са регистрирани над 266 000 автомобила. 220 304 от тях са употребяваните превозни средства. През 2023 година се забелязва ръст на регистрираните коли - над 295 000 автомобила, от които близо 239 000 са втора употреба.
 
От Асоциация на вносителите на коли предупреждават, че отскоро на българския пазар е навлязла нова онлайн измама с търговия на коли. „Напоследък идват много жалби от некоректни търговци, които казват че напускат спешно България и продават автомобила на много ниска цена. Искат да им се изпрати капаро или задатък и след това няма никаква връзка с този човек”, алармира Любомир Доросиев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase