Вече има намаление в цените на горивата, тенденцията идва от международните пазари. 4-5% е спадът, вероятно ще има и нови. 5-6 лева за литър гориво няма да видим през новата година.

Повишението на акциза не е добро решение в енергийната криза, затова ЕК го забавя. Това коментира пред NOVA NEWS Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

По думите му природният газ ще бъде заместен с горива от нефтен произход.

Мамят ли на бензиностанциите с отстъпката за горива

"Ако няма сериозна рецесия, цените на барел ще се задържат 110-120 долара. Цените на горивата у нас винаги са били от най-ниските. Скокът в цените е в резултат на икономическите процеси, няма спекула. Много рафинерии в Европа затвориха през последните 10 години", обясни той. 

istock
istock

Според него вероятно има схема за източване на държавната помощ от 25 стотинки.

"Измама може да се направи когато зареждате от бензиностанция с малко по-ниски цени и не си вземате касовата бележка. Не ви се дава отстъпка, а собственикът си я прибира. Всяка невзета касова бележка може да се използва и за източване на ДДС. Идват и хора, които представят служебната си кола за лична, за да ползват отстъпката", алармира Бенчев. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg