Цените на горивата вървят надолу, това каза Светослав Бенчев, председател на Българска петролна газова асоциация пред  NOVA NEWS.

Всяко нещо, което може да се случи във времето може да повлияе върху цените на горивата, посочи той.

На твърдението, че има изкуствен ръст на цените и 3 млрд. лв. загуби той каза: „Не виждам подобно нещо никъде, разлики няма.“

Добрев: Под 2 лв. трябва да е цената на дизела в момента

Европейската комисия и Европейският съвет съвсем скоро ще приемат окончателно регламента, който ще наложи търговията с емисии на транспортните горива да влезе в сила през 2026 г., обясни Бенчев. Това практически ще бъде допълнително облагане на цените на горивата, посочи той.

Експертът предупреди, че това ще бъде сериозен проблем за България, тъй като цените ще се увеличат с 50-60 до 70 ст. за литър гориво.

istock
istock

Компаниите, които са на пазара ще трябва да инвестират във възобновяема енергия, което ще доведе до увеличаване цените на горивата, такава е и ситуацията с биогоривата, каза той.

Бенчев заяви, че цената на горивата не може да падне с един лев.

Повече вижте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg