Дизелът в момента трябва да е под 2 лв., защото ако погледнете цената на суровия петрол сорт Урал – той е 50 долара. Когато този петрол е 50$, обикновено цената в България е под 2 лв., а сега е 3.05 лв. Това каза пред NOVA депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев.

Той припомни, че през 2018 г. литър от дизеловото гориво се е продавал у нас за около 1.80 лв., при положение, че петролът е бил с по-висока цена, а акцизът и ДДС са били същите. По думите му „Лукойл” си е признал, че печели по 1 лев на литър.

Отстъпка за горивата и след Нова Година

„Защо се появи това левче? Защото след началото на войната държавата издейства дерогация за „Лукойл” да купува евтин руски петрол, който е с 30-40% по-евтин от другия. Само че от тези 30-40% влизат в сметките на „Лукойл” и „Литаско” и на всички руски компании. От тях не ползва нито стотинка българският потребител”, обясни Добрев.

istock
istock

Той твърди, че с предложения от ГЕРБ-СДС законопроект се цели 30-те процента, които „Лукойл” плаща, да не отиват в чужди банки, а в Българския фонд за енергийна сигурност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg