Отстъпката от 25 стотинки за горивата ще продължи и след Нова година. Това заяви за NOVA министърът на икономиката Никола Стоянов. 

„От 1 януари отстъпката ще продължи да действа. Тя вече ще бъде финансирана не с пари от държавния бюджет, а с пари от свръхпечалбата на „Лукойл”. Фокусът на работната група е мярката да стане социална. Надявам се тя да остане само до края на януари. Това е нашета цел - да успеем да решим техническите проблем и предизвикателствата пред въвеждането в максимално бързи срокове на новия пакет от мерки”, поясни Стоянов.

Припомняме, че отстъпката от 25 ст. беше въведена в средата на лятото.

Междувременно намаляването на цените на горивата беше в центъра на работата и на народните представители. 

„Сега са 25 стотинки, искате 1 лев, това е 4 пъти повече. Явно ще слушаме за левчето и на второ четене, но според нас няма да се случи и е поредната евтина политическа пропаганда”, заяви Радослав Рибарски от ПП. 

Лъжа ли е твърдението, че сме с най-евтини горива в Европа

„Мислех, че вече не ви е смешно, защото не го говоря само аз. То се доказа от изследвания, „Лукойл” си признаха за левчето като ще внасят 700 млн. данъци”, заяви Делян Добрев от ГЕРБ. 

„Фактите са съвсем ясни, достатъчно е становището на Министерството на финансите. Самият вие трябва да се откажете от този законопроект”, каза Драгомир Стойнев от БСП. 

istock
istock

„Премиерът играеше карти с шефа на „Лукойл”, а сега изведнъж почва люта битка”, каза независият Явор Божанков. 

„Ползата не е до момента за българските потребители, а идеята на тази дерогация беше и е да бъде за българските потребители”, заяви Мартин Димитров от ДБ.

Промяна на цените по бензиностанциите

Освен депутатите на БСП и „Възраждане”, останалите подкрепиха предложението на ГЕРБ компенсациите за горивата да бъдат в размер на 1 лев за литър. Въпросът е как ще се намерят тези средства. От МФ изразиха становище, че това няма как да бъде реализирано. Предложението обаче  беше прието на първо четене. Тепърва ще става ясно дали тази голяма отстъпка ще влезе в сила.

Предстои депутатите да започнат да приемат на второ четене текстовете, с които се удължава държавният бюджет за 2022 г. Сутринта имаше редица процедури от страна на БСП, които настояваха днес да се разгледа минималната работна заплата.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg