Служебното правителство планира сериозни отстъпки за картите за БДЖ и обществения транспорт. Това обяви в студиото на „Събуди се” служебният министър на икономиката Никола Стоянов.
 

Според него отстъпката от 25 стотинки за горивата е планирана лошо. Обмисля се дали тя да продължи да действа, но ако това стане, „няма да е на калпак".  До края на годината кабинетът ще обяви мерките, които вероятно ще засягат хора с доходи до 1000 лв.
 
„Парите свършиха още през втората половина на ноември. Първият проблем е лошото планиране, финансовият ресурс който беше отделен. Освен това, по този начин се финансира „Лукойл” с пари от държавния бюджет”, поясни той.
 
По думите му България има заплаха от ЕК за наказателна мярка, тъй като отстъпката се ползва само от български граждани. „Има оплаквания от румънски граждани у нас, че мярката е дискриминативна”, каза още той

Нови мерки за бедните предлага кабинетът

Според него служебният кабинет е направил много за намаляването на цената на газа.
 

istock
istock

„Преди 2 месеца и половина, когато започнахме да заседаваме с Щаба по енергетика имаше много коментари относно цените на газа. От бизнеса се говореше, че има нужда цената да е под 250 лв. за мегаватчас. Цена над тази не би била поносима за тях. Само за две месеца и половина служебното правителство в лицето на колегата Росен Христов успя да промени много ситуацията в България. Октомври цената спадна с 30%, ноември - с 47%. Сега е нормално през зимния сезон цените да се покачат. Освен това „Чирен” е запълнен с много скъп газ по време на предишното правителство”, коментира още Никола Стоянов.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg