Отстъпката за горивата няма да важи след Нова година, но ще има различни мерки в подкрепа на най-бедните, каза в ефира на БНТ служебният министър на икономиката Никола Стоянов. 
 
„Отстъпката от 25 стотинки ще важи до Нова година, тъй като „Лукойл“ са се ангажирали от 1 януари мястото на тяхната икономическа дейност да е в България, още тази година те са се ангажирали да внесат 100 млн. лева във фонд, който ще е за отнемане на свръхпечалбите“, посочи той. 
 
Министър Никола Стоянов обясни, че от фонда ще се финансират различни мерки за най-бедните. В момента се правят разчети, помощите няма да са само за горива, а и под формата на ваучери за обществен транспорт, като идеята е да се намалява потреблението на горива, допълни той. 
 
„Лукойл“ е голяма компания и в момента е във фокуса на много интереси, за нас като българско правителство смятам, че са важни няколко неща – от една страна да спазваме стриктно регламентите на Европейския съюз и българското законодателство, от друга -  стриктно да се грижим за интересите на българските граждани и компании, заяви още министърът на икономиката. 

Как ще се отпуска новата еднократна помощ за отопление

За мярката с отстъпка от 25 стотинки от цените на горивата министърът посочи, че тя по-скоро подкрепя пазара и помага на „Лукойл“. „Така се връщаха парите обратно към тях на практика. В момента правителството има планове тези пари, които ще се съберат от свръхпечалбата на „Лукойл“, с които ще се финансира фонд, да не се дават за компенсации за горива. Ще има помощ за най-бедните слоеве от населението, но за транспорт, тъй като много от тях нямат автомобили. По-скоро, облягайки се на регламента, ние ще инвестираме тези пари в енергийна ефективност, възобновяеми енергийни източници, подкрепа на компаниите в тази посока“, обясни Никола Стоянов. Облагаме, сериозна част от приходите се отнемат в полза на държавата и с тях вървим да разширим помощта, добави той. 
 

istock
istock

След актуализация на бюджета депутатите решиха да има компенсация от 25 стотинки за литър от най-масовите горива от 1 юли 2022 година. Отстъпката е за моторни превозни средства, регистрирани по Закона за движение по пътищата, собственост на физическо лице, или ползвани от физическо лице, вписано като ползвател в талона на моторното превозно средство. Компенсацията е при зареждане с бензин А-95, дизел без добавки, втечнен нефтен газ и природен газ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg