Поскъпването на горивата ще продължи. Принципите затова са обусловени единствено от свободния пазар. Това заяви в "Денят започва" Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

По думите му горивата ще продължат да поскъпват и то драстично до две години, ако параметрите на зелената сделка останат същите. През 2023 г. може има драстично поскъпване на горивата с около 1,10 -1,20 лева за всички горива заради зелената сделка.

"Най-драстично ще бъде поскъпването на пропан-бутана, горивото, което се използва от най-бедната част от населението, защото, ако сега акцизът е 18 стотинки на литър, това, което предвижда "зелената сделка" е 40 стотинки само увеличение на акциза плюс още една компонента, около 80 стотинки. В този смисъл пропан-бутанът ще се превърне в луксозно гориво", допълни Светослав Бенчев. 

Към момента поскъпването на горивата е с около 50 стотинки. Такава е международната ситуация, която няма как да не се отрази и на пазара, добави Бенчев. В различните райони на София и в страната цените на горивата са различни и няма картел на пазара, допълни Бенчев.

По думите му за една година има поскъпване в рамките на 27-28% за бензина и дизела.

"Цената на суровия петрол за същото време се увеличи със 100% - през октомври миналата година е била 40 долара за барел, сега е над 80 долара за барел", уточни Светослав Бенчев.

Колко ще ни струва да заредим колата тази зима

Според него това поскъпване на бензина и дизела е нормално и очаква то да продължи, защото цените на суровия петрол продължават да растат на международните пазари. И подчерта, че в момента няма друг фактор за увеличението, освен цената на суровината. Данъци и акцизи сега са на същите нива като през миналата година.

Kои са страните с най-скъп и най-евтин бензин в Европа
Dariknews.bg 

"Пазарни са принципите, вижда се и на територията на страната и между веригите в различните градове цените ни са различни. На пазара има конкуренция, тоест единственото, което определя цената на горивата в момента, е свободният пазар", каза още представителят на Българската петролна и газова асоциация.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg