Председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев прогнозира за „Хоризонт“, че горивата за автомобилите ще продължат да поскъпват поне до края на годината заради по-високите цени на петрола и природния газ на международните пазари.

От началото на годината бензинът и дизелът са се повишили с около една трета.

Най-голямо увеличение има при пропан-бутана - с 50 процента.

Възможностите за задържане на цените са почти изчерпани, стана ясно от думите на Живодар Терзиев:

Колко ще ни струва да заредим колата тази зима

„Покачването на колонките изостана в сравнение с ръста на международните цени и това е благодарение на стоковите наличности от май-юли, които  в август и септември бяха реализирани. В момента обаче не виждам особена алтернатива за понижение или за задържане на тези цени. След срещата в понеделник на ОПЕК и ОПЕК+, които няма да увеличат добива, тенденцията е към устойчиво повишение, то най-вероятно покачването ще продължи през следващите няколко седмици или до края на месеца. Какво ще се случи в ноември и в декември, дано не е тежка зимата и студена“.

istock
istock

От 2023 година цените на горивата у нас могат да се вдигнат с над лев за литър заради Зелената сделка и предвижданите по-високи акцизи. Затова от асоциацията настояват държавата да предприеме мерки.

Пълен данъчен контрол на търговията с горива започна НАП

„Поетапно в следващите десет години вдигането на акцизните ставки, особено на компонентата, свързана с въглероден двуокис. Не забравяйте, че България е на най-ниски нива по акцизи и всяко ново минимално ниво, което е доста по-високо от нашето задължително ще ни вдигне цената. На второ място държавата да предприеме като лично убеждение и нужда да инвестира в електрозарядни станции и да направи нужните крачки към водородна трансформация, защото всичко това е на книга в момента“, заяви председателят на БПГА Живодар Терзиев. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg