Трудно може да се говори за реални причини за поскъпването на горивата. Това коментира в студиото на „Здравей, България” старши икономистът от „Отворено общество” Георги Ангелов. Той подчерта, че в България продължава да идва евтин руски петрол.
 
На въпрос дали може да се говори за спекулация и злоупотреба с монополното положение на рафинерията, Ангелов заяви: „В България регулаторните органи не се намесват, за да защитават потребителите. От тях не очаквам някакво развитие”.

Какви са цените на горивата у нас и в съседни държави

С облагането на разликата между световната цена на петрола и руската, той коментира, че потребителите могат да бъдат компенсирани с ваучери или суми. „Разликата е огромна - над 35 долара на барел. Да се използва за социални мерки”, призова Ангелов.
 

istock
istock

С ембаргото на руския петрол старши икономистът обясни, че се затварят всички експортни пазари, освен Украйна. „Ако наистина имаме конкурентен пазар у нас, би трябвало цените да паднат. Внасяме руския петрол за 40 евро за барел. При тази цена бензинът в предишни периоди е струвал 1,80 - 1,90 лв. Не очаквам обаче да падне толкова”, заяви той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg