Много гърци, но и сърби и румънци, живеещи близо до българската граница, зареждат горива в България, тъй като тук са по-евтини. Цената на най-масовите горива в съседните държави е по-скъпа с между 10 стотинки до над 1 лев на литър, показва проверка на БНТ.
 
Най-масовия бензин – А-95 в България е с 1 лев по-евтин от Гърция. В Серес например, гърците зареждан бензин между 1,80 и 2,00 евро за литър или около 3,50 до 3,90 лева. За сравнение в България цената на този клас бензина е между 2,50 и 2,70 лева за литър. По-евтин при нас е и дизелът. Разликата обаче там е с около 0,60 стотинки.

За литър дизел в южната ни съседка плащат средно 1,80 евро за литър, или около 3,50 лв., докато у нас за литър плащаме средно около 2,95 лева. Заради големият отлив на местни хора от гръцките бензиностанции в близост до българската граница, много от малките фирми фалират, поради липса на клиенти.
 
"В България в момента цената на дизела, който ме интересува мен, е два пъти по-ниска от Гърция. Аз зареждам големи количества и за моите камиони и коли и ми е доста по-евтино. Аз бих добавил, че много мои колеги и роднини от централните части на Гърция дори и Атина идват да зареждат в България, защото е по-евтино. При нас няма държавна помощ за горивата, а заплатите не се повишават. Според мен в България в момента е най-евтиното гориво на Балканите, а може и в цяла Европа", казва Христониас Максимас.
 
Шофьор от Гърция признава, че зарежда често у нас, винаги пълен резервоар, поне 2-3 пъти в месеца.
 
"Трудно е, много е трудно. Най-вече при нас малките бизнеси не ни помага никой. При големите вериги е по-лесно, те се справят, ние обаче загиваме", казва Кокалас Йоргос - собственик на бензиностанция в Гърция.
 

istock
istock

"От наши близки знаем, че в Серска област в момента специално, техните жители всички идват да зареждат в България. Чуваме че има предложение в Серска област да въведат дотация на горивата, защото бензиностанциите изнемогват и нямат работа и се опитват да запазят бизнеса си", споделя Атанас Кочев - бизнесмен в Гърция.

Гърците масово пазаруват у нас

Проверка в Румъния пък установи, че цените на масовите горива в северната ни съседка не са много по-различни от тези в България. Стойността на бензиностанциите на най-използвания бензин А-95 е почти идентична с тази у нас. При дизела обаче цената е по-висока с около 10 стотинки за литър. А при пропан-бутана разликата е дори по-голяма над - 40 стотинки за литър. Затова и някои румънци предпочитат да зареждат с гориво автомобилите си в България.
 
"Цените са много високи. Не можем да ги удържим, както през последните години. В началото имахме и отстъпка от държавата, 0,50 леи на литър гориво, но от 1 януари тази помощ спря", твърди Мариус Щефан.
 
Според друг шофьор в България цените на горивата са по-ниски от тези в Румъния и признава, че  много хора зареждат гориво в България или Унгария.
 

istock
istock

Сходна е ситуацията и в Сърбия. Цените на най-масовите горива са с около 15 до 40 стотинки по-високи от тези в България. Така средно бензин А-95 струва около 170 динара или малко над 2,80 лв. Дизелът е около 195 динара за литър или близо 3,30 лв., а пропан-бутанът се търгува за 110 динара или за над 1,80 лв. Това е с около 60 стотинки по-скъпо спрямо цената в България. Все пак пътуващите до страната ни с цел зареждане на гориво не са много, но работещите у нас сърби не пропускат да заредят автомобилите си на по-ниските цени в България.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg