Ръст в цената на метана у нас и недостиг на дизел по бензиностанции в Европа. Това отчитат търговците на горива в началото на годината.

По-високите цени се очаква сериозно да засегнат както шофьорите, така и превозвачите.

А бизнесът не изключва пътуването с такси и автобус през тази година да поскъпне. Накъде ще вървят цените на горивата през новата година и ще се стигне ли до недостиг на дизел и на колонките у нас? Какви са прогнозите, информира NOVA

Експерт: Цените на горивата вървят надолу

Само за година разходите за всеки литър дизел, който шофьорът Иво Гаджев сипва в резервоара, са се повишили с около 50 стотинки. Сметката станала най-сложна през пролетта и лятото на миналата година, когато цените на колонката преминали рекордните 3 лв. и 50 ст., пресмята шофьорът. В опит да намали разхода, той минава на план Б.

„Първо карах дизелова кола, после минах на бензинова и сега съм на газ. Ако има нещо по-евтино, сигурно ще мина на него”, споделя мъжът.

istock
istock

Спрямо миналия януари най-масовият бензин А-95 е поскъпнал средно с близо 8 % и за литър в момента шофьорите плащат 19 стотинки отгоре. При дизела към началото на годината разходът за литър е нараснал средно с 20 на сто или с около 49 стотинки. В момента обаче разликата в цените е много по-малка от пролетта и лятото, когато течните горива достигаха рекордни нива на колонката.

„За радост към настоящия момент и бензинът и дизелът се движат под 3 лв. Предполагам, че ще се задържат на тези нива през следващите седмици, може да има и леко поевтиняване, но нека да видим какво ще се случва на международните пазари със суров петрол”, каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Недостиг или спад на цените на горивата догодина

Димитър Хаджидимитров е собственик на верига от малки бензиностанции. Прогнозира, че цените на колонката могат да се задържат поне до края на пролетта. И дори да паднат още надолу.

Разликата при метана обаче вече сериозно се усеща от шофьорите. И метанстанциите буквално се изпразниха през последните месеци.

„Клиенти, които бяха на природен газ, изчезнаха от колонките. Всички преминаха на алтернативни горива, тъй като и пропан-бутанът доста поевтиня”, каза Кольо Колев, собственик на метанстанция.

Повече по темата гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg