Зоните за платено паркиране в София са най-натоварени в часовете между 10.00 и 14.00 ч., каза пред Радио София Румяна Милова – директор на дирекция „Паркиране и мобилност“ в "Центъра за градска мобилност“. Тя добави, че по това време се наблюдават и повече неправилно паркирали автомобили.

„Това ни накара, нашите контрольори да издават неприсъствени фишове на автомобилите, които са неправилно паркирани в зоните за платено паркиране. Гражданите много пъти са се възмущавали, че контрольорът проверява тези, които са платили, а другите, които избягват плащането и паркират в нарушение, ги подминават. Това се случваше, защото самите те нямаха правомощия да ги санкционират. Вече по-голямата част от нашите контрольори са обучени и са преназначени на контрольор-инспектори, с всичките правомощия, които могат да получат за тази дейност“, добави Милова.
 
По думите й, във въведената нова 34-та подзона за платено паркиране, приходите са с около 100 000 лева повече от домуващите.

Улесняват софиянци с плащането на фиша за неправилно паркиране

Румяна Милова припомни, че Центърът за градска мобилност е поел ангажимент до 30% от приходите от паркиране да се инвестират в районите на София. Тя добави, че до няколко дни, от ЦГМ заедно с районната администрация на „Възраждане“, започват ремонт между улиците „Три уши“ и „Д-р Калинков“.

istock
istock

„Там и сега паркират коли, но настилката е в много лошо състояние, така че ние ще я ремонтираме, както и прилежащите тротоари“, каза директорът на дирекция „Паркиране и мобилност“ в Центъра за градска мобилност“, обясни тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg