През март изтича валидността на над 239 000 е-винетки. На интернет страницата www.bgtoll.bg от бутона "Проверка на винетка", след въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата, в която е регистриран, всеки шофьор може да получи информация за крайния срок на електронната винетка, независимо откъде е купена, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Статусът може да е "активен", "с изтекъл срок" или "неизползван" в случаите, когато винетката се взема с отложен старт до 30 дни от началната дата на валидност.

От началото на годината до 29 февруари са продадени 1 006 681 броя е-винетки за 59 513 848 лв. Най-предпочитана е годишната винетка - 615 564 броя. Тя е и най-изгодна за шофьорите, тъй като за ден ползване на цялата републиканска инфраструктура пътната такса е около 24 стотинки, напомнят от пътната агенция. След годишните винетки най-купувани са седмичните – 263 092 бр., следвани от уикенд винетки – 63 602 бр., месечни – 53 578 бр. и тримесечни – 10 845 бр.

Кемперите вече заплащат е-винетка, а не тол такса

За втора поредна година цените на е-винетките за леки автомобили остават непроменени. Годишната е 87 лв., тримесечната – 48 лв., месечната – 27 лв., а седмичната - 13 лв. Без промяна е и цената на уикенд винетката – 9 лв. Най-изгодна за шофьорите е годишната винетка.


Приходите от тол такси от 1 януари до 29 февруари са 91 123 733,26 лв. От тях 8 429 474,76 лв. са от маршрутни карти, а 82 694 258,57 лв. от тол декларации. От контролната дейност - наложени компенсаторни такси и актове за установяване на административни нарушения, са събрани около 4,6 млн. лв. С това общите приходи от пътни такси – е-винетка, тол и контролни дейности, през януари и февруари 2024 г. са над 155 млн. лв.

Националното тол управление апелира потребителите при купуване на е-винетка да използват сайта www.bgtoll.bg или мобилното приложение, както и останалите канали за продажба на АПИ – на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване – с карта.

Предлагат безплатна винетка и за собственици на електромобили

Гишета са разположени на основните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те областни пътни управления в цялата страната. Терминалите за самотаксуване са 461. Електронни винетки може да бъдат купени и от партньорската мрежа на Агенция „Пътна инфраструктура“.

При купуването на е-винетка е необходимо потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях или от съответния служител информация преди да потвърдят финалното плащане за електронната винетка. Отговорността за попълване на коректна информация за номер на пътното превозно средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата такса за съответния автомобил.

Вписването на символите от регистрационния номер може да бъде и на кирилица, и на латиница, но да съответства на символите в самия регистрационен номер. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. За цифра от номера трябва да се изпише 0 (нула), а за буква „О“. В случай че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал, те не се въвеждат.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase