Хора с увреждания, които притежават електрически автомобили, също да могат да ползват безплатни винетки, предлагат депутатите от „Възраждане“ с промени в Закона за пътищата.

Според тях в сегашния закон има пропуск, тъй като е предвидено изискване за получаване на безплатна винетка, което електрическите автомобили не изпълняват, а именно кубатурата на двигателя. Това е така заради принципа на работа на електромобилите, които са с електрически двигател, посочват депутатите.

Поради тази причина от Агенцията за социално подпомагане не отпускат безплатна винетка за такива коли. Затова те предлагат в закона да се допише ,че право на безплатна винетка имат и електрическите автомобили с мощност на мотора до 117,64 kW или 160 к.с.

Кой има право на безплатна е-винетка

С напредване на технологиите и развитието на изискванията за екологични норми в нашето общество, все повече хора ползват електрически автомобили, като е естествено  и хора с увреждания да могат да си купят такива, пише в мотивите към законопроекта.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase