Заболеваемостта от коронавирус в страната ни продължава да расте. Така е и в много други европейски страни. Какви правила трябва да се спазват в обществения транспорт, за да се избегне инфекция – ето съветите на Вадим Покровски, академик от Руската академия на науките, ръководител на отдела на Изследователския институт по епидемиология в Русия.

Според него основното и най-важното нещо остава непроменено – носенето на качествени медицински маски.

Носят ли се маски в градския транспорт

"Основното е да си сложите маска и то не когато стигнете до касата в метрото а около стотина метра преди да влезете в метростанцията. Носете маската си и на автобусната спирка, защото там също се събират голям брой хора, често без маски. Не забравяйте да носите маска през цялото време и я поставяйте правилно – покрийте носа и устата си. Препоръчително е да носите ръкавици, но ако сте ги забравили – избягвайте да докосвате предмети и не пипайте лицето си преди да измиете ръцете си или да ги третирате с дезинфектант”, каза Покровски.

istock
istock

По-добре е да отворите прозорец в мотрисата или автобуса. Проветряването е един от начините да се намали вероятността от инфекция. По-лошо е, когато прозорците са затворени, а въздухът е спарен – при такива условия вирусът има по-изгодна позиция. От друга страна, можете да настинете, така че всичко трябва да бъде в разумни граници“, съветва ученият.

Проф. Кантарджиев: Най-големият риск за зараза е затворено помещение

По възможност си струва да спазвате социална дистанция в обществения транспорт.

"Колкото по-далеч сте от други хора, толкова по-малък е рискът от инфекция. Но в пиковите часове понякога това е невъзможно. За това основното предпазно средство са маските", сигурен е академик Покровски.

Ако можете извървете част от всекидневния си маршрут до работното място или дома си пеш - във всички отношения това е безопасно и полезно, добави ръководителят на отдела на Изследователския институт по епидемиология в Руската федерация.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg