Борбата с коронавируса скоро може да се усложни заради сезонното разпространение на грип. Какво се случва, ако човешкият организъм бъде атакуван едновременно от двата вируса? А може ли това да се избегне?

Битката с коронавируса явно ще продължи още дълго, но тя може да се усложни заради появата на нов проблем – сезонното захлаждане, което по традиция е съпроводено с простудни заболявания.

Ще издават ли направления за COVID-19 тест личните лекари у нас

Това означава, че скоро ни предстои да се сблъскаме с поредната грипна вълна. В момента в света няма опити аз лечение на пациенти, които са се заразили едновременно с грип и атипична пневмония COVID-19, затова учените може само да гадаят, какво ги очаква, пише „Дойче веле”.

По информация на института „Роберт Кох”, в Германия всяка година от грип се разболяват между 5 и 20 % от населението на страната. Грипът е особено опасен заради усложненията, които предизвиква и които могат да доведат до летален изход. Но това може да бъде предотвратено с поставянето на ваксина. Ваксините срещу грип биват обновявани всяка година, което позволява тяхното адаптиране към мутациите на вируса. А ваксината не позволява на вируса да се развие.

istock
istock

Експертите смятат, че противогрипната ваксина на фона на пандемията от коронавирус е важна и поради това, че позволява с по-голяма точност да бъде поставена диагноза при сходни признаци на заболяването.

Кога ваксината срещу COVID-19 е противопоказна


И за грипа, и за коронавируса са характерни симптоми като висока температура, кашлица, болки в гърлото. Но ако такива симптоми се наблюдават при пациент, който е ваксиниран срещу грип, тогава вероятността да се е заразил с коронавирус е голяма, обяснява Жерар Краузе от центъра по инфекциозни заболявания „Хелмхолц”.

Експертите твърдят, че новият вирус SARS-CoV-2 се държи по различен начин в зависимост от сезона. Вирусите, които предизвикват респираторни заболявания, като цяло са по-агресивни зимно време. Студът и сухият въздух предоставят идеални условия за тяхното разпространение. Освен това, когато е студено, помещенията се проветряват значително по-рядко, което също способства за по-активното разпространение на аерозолните вируси, каквито са SARS-CoV-2 и тези на грипа.

istock
istock

Човек обаче не може да се защити от коронавирус с помощта на ваксина. Повечето експерти са единни в мнението, че ваксината за него едва ли ще се появи на пазара до началото на новата грипна вълна. А дори това да се случи, все още ще има много открити въпроси, свързани с процеса на ваксинация през този сезон.

Ваксината за коронавирус ще е безплатна у нас

Учените смятат, че боледуването от грип може да неутрализира коронавирусната инфекция, тъй като единият вирус „изтласква“ другия от организма. Но са известни случаи на така наречената коинфекция, когато вирусите взаимно подсилват действието си. Следователно не може да се изключи напълно вероятността заразяването с грип да увеличи допълнително риска от заразяване с коронавирус.

Учените обаче все още нямат информация, какво ще се случи, ако огнище на сезонен грип се припокрие с пандемията SARS-CoV-2, както и колко тежко ще протече заболяването при човек, заразен с двата вируса.

Епидемиолозите предупреждават: този сезон трябва да сте подготвени за възможността да се заразите и с трите заболявания - настинка, грип и коронавирус. При обикновена настинка почивка, горещ чай и таблетки за кашлица ще помогнат. Ваксинацията ще ви предпази от грип. Що се отнася до коронавируса, остава да се надяваме, че болестта ще протече относително леко.

Елементарните хигиенни правила ще помогнат да се намали вирусното натоварване. Към тях се отнасят редовно миене на ръцете, спазване на социална дистанция на обществени места и носене на предпазни маски. Тези превантивни мерки ще намалят вероятността не само да се сблъскате с коронавируса, но и с грипните вируси. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg