То е ясно, че бъдещата ваксина срещу COVID-19 ще е безплатна. Мен повече ме притеснява кога ще дойде и колко ще е ефективна. Това коментира в предаването „Здравей, България” държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В последния месец тежестта на COVID-19 стана по-голяма. Това ни притеснява. Една от възможните причини е, че заразата засегна много възрастни хора, старчески домове, обясни той.

Да, на второ място сме по смъртност на 1 милион души, но зависи за какво говорим като отчет – дневен, седмичен или по-дълъг, уточни националният здравен инспектор.

Той посочи, че ще се анализира защо обаче явно смъртността в България стана по-висока, след като в България има спад на случаите на коронавирус, в Европа средно има увеличение (по 22-23% за двата показателя съответно на седмична база), но смъртността се оказва съвсем различна.

Никой не може да гарантира, че тенденцията на намаляване на случаите в България ще се запази. В Западна Европа вече има увеличения от 50-80 процента, заяви Кунчев.

И сега личните лекари може да дадат направление за COVID-19, но трябва да бъде потвърдено от РЗИ, каза Кунчев. Но той призна, че е неиминуемо да има затруднения с диагнозата на респираторни заболявания.

istock
istock

По отношение на новата учебна година, националният здравен инспектор каза: "Каквото става в обществото, това ще става и в училище", визирайки примера на поведение. Той предупреди, че не може училищата да са остров на благоденствието, ако всичко друго върви в лоша посока.

ЕК очаква ваксина срещу COVID-19 до края на годината

Избягвам да казвам – така Кунчев отговори на въпрос дали ще има безплатни PCR тестове за ученици, ако има случай на коронавирус в училище. Епидемиологът ще определи кои контактни лица трябва да се изследват на база интензивността на контакт.

Конкретиката в мерките зависи от плановете, които ще направи всяко училище, предупреди Кунчев по въпроса какви точно са конкретните мерки.
При кашлица, температура, болки в гърлото има основание да се търси лекарска помощ за COVID-19, предупреди Кунчев. Той каза, че сега репродуктивното число е 1,04 т.е. приблизително 10 души заразяват 11. Въпросът е да не допуснем големи епидемични взривове, заяви националният здравен инспектор.

istock
istock

За финал д-р Кунчев заяви, че за последно си правил PCR тест през април, когато е имал неразположение - било обаче друг вирус. Той повтори, че пълно затваряне на градове няма да има - не мога да си представя каква трябва да е ситуацията за такова нещо, но може да се затварят определен тип обществени места - зали, заведения.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg