Тол системата тръгва от 1 март и превозвачите имат възможност да ползват един от трите алтернативни начини за тол таксуване по републиканската пътна мрежа - с маршрутна карта, чрез бордово устройство или чрез GPS тракер.

Двата национални доставчика на услуги ще предоставят с нулева ставка цената на бордовите устройства и поддръжката им, се разбра след срещата на зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков с превозвачите.

От 1 март няма да има винетки за тежкотоварните превозни средства. Те ще могат да пътуват с маршрутни карти и поетапно да се оборудват с бордови устройства или GPS тракери, каза още Нанков.

Няма монопол в тол услугата и четири дружества са включени в регистъра на Националните доставчици на услуги, а с два от тях АПИ има договори и те оперират на пазара, заяви пред Нова телевизия председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" Георги Терзийски.

istock
istock

В списъка на Доставчиците на декларирани данни са регистрирани 14 дружества доставчици на GPS данни и те могат да предоставят услугата след договор с НДУ. В рамките на 7% комисионна, които ще получават доставчиците на услуги, ще бъдат покрити всички разходи по таксуването и няма да има допълнителни разходи за превозвачите, обясни той.

Георги Терзийски съобщи, че в последните дни тол системата е подлагана нееднократно на хакерски атаки, но и тогава всички търговски канали на АПИ са продължили работа.

За 155 км около София и Варна няма да е необходима винетка

Той посочи, че с въвеждането на тол системата се засягат много интереси, тъй като функционалностите й не се отнасят само до прякото събиране на пътни такси, но и до обмена на информация с Агенция „Митници", НАП и МВР с цел по-добра ефективност в техните контролни дейности.

Председателят на АПИ заяви, че не е генериран нито един електронен фиш за липса на е-винетка в пътните участъци около София и Варна, които с решение на Министерския съвет бяха извадени от Списъка на републиканските пътища, за които се заплаща винетна такса.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg