За 115 километра държавни пътища около София и за 40 километра около Варна няма да се изисква винетка.

Правителството реши да извади въпросните пътища от приетия преди година списък. Така ще бъде направено и за други общини, след като те бъдат готови със своите искания, заяви премиерът Бойко Борисов, предаде БНР.

„След днешното решение се водят преговори и по същия начин ще ги извадим и тях от обхвата“, заяви министър-председателят.

От трибуната на парламента Борисов каза, че се водят преговори с 12 общини.

Що се касае за безопасността на пътищата, не си спомням нито една реформа за 100 години на БСП управление. Едно е да строиш двулентови пътища, друго е 12-лентови. АМ „Европа” и „Хемус” се строят усилено, другите се ремонтират. „Струма” се строи усилено, добави премиерът.

Как се появи проблемът с винетките

Що се касае за отговорните лица това да се забави, затова ще им потърсим и им търсим ежедневна отговорност и те ще отговарят на вашите въпроси. Като съм казал за тол системата и винетката, съм имал предвид, че днес ще отменим това решение. С кое съм нарушил закона или правовата държава, попита Борисов. Моето правомощие и на МС е да го гласуваме, добави още той.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заяви, че въвеждането на тол системата няма  да бъде отлагано.

istock
istock

Лидерът на БСП Корнелия Нинова критикува управляващите, че са се провалили и с тол системата. Тя каза, че въвеждането на системата е предоставено на частни фирми, които ще получат 32 милиона лева.

Камерите снимат, но глоби за винетки няма

Народното събрание изслуша премиера Бойко Борисов, регионалният министър Петя Аврамова и представители на Агенция „Пътна инфраструктура“ за предстоящото от 1 март въвеждане на тол системата и за пътищата, за които ще се изискват винетки.

Тол системата тръгва от 1 март, но до 27-и ще има гратисен период, през който камионите ще могат да се движат без електронни устройства за таксуване. Изминатото разстояние ще се отчита чрез маршрутни карти. Това стана ясно снощи след среща на превозвачите с премиера Бойко Борисов.

За изслушване на премиера настояха от БСП. Според депутата Георги Свиленски има объркване сред хората по какви правила и какви суми ще трябва да се плащат:

Вижте за кои пътища не трябва винетка

„Става ясно, че даже и устройствата, които трябва да ползват превозвачите ги няма. Затруднението и хаосът, който предстои на 1 март, свързан с въвеждането на тол системата, е пълен“.

От ГЕРБ предложиха в изслушването да участват регионалният министър Петя Аврамова, председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски и Олег Асенов - член на Управителния съвет на Агенцията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg