Няма да има нова заповед, свързана с движението и мерките по празниците за Великден.

Единствената разлика е, че основанието отиване на работа за напускане и влизане в областните градове ще отпадне. Това каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов на брифинг в Министерски съвет днес.
 
„Единствената разлика във връзка с предстоящите празници, тъй като има 4 почивни дни, е това, че повечето предприятия, държавни служби и т.н. не работят и основанието за напускане или влизане в областните градове за отиване на работа ще отпадне“, каза той.
 
„Останете си вкъщи. Самосъзнанието и самоизолацията, оставането вкъщи е най-голямата превенция и дава най-положителен резултат в борбата с този бич, този коронавирус“.
 
Иванов съобщи, че на случаен принцип са проверени 9312 декларации, оставени по КПП-тата на областните градове.

И е установено, че 641 лица, посочили като основание отиване на работа, въобще нямат сключени трудови договори за извършване на такъв вид дейност към фирмите, които са посочили. 80 лица са посочили, че отиват на работа, а в същото време са регистрирани за безработни в бюрата по труда.
 
Полицаите не са за подигравка, полицаите на пунктовете са там, за да се грижат за живота и здравето на населението, каза главният секретар.

Ако пътувате - от днес с нова декларация

Вчера хората се юрнаха, на изхода на София беше нещо страшно. Не знам къде отиват тези хора. Защо не се вслушват в призивите, които всички отправяме. Не разбират ли каква е опасността“, каза Иванов. И продължи:
 
„Не знам, може би искат след 10-ина дни, след тези празници да започнем да се задъхваме. Насила можеш да вземеш, а не да дадеш“.
 

istock
istock

Засилва се контролът по 215-те КПП-тата в страната - на входа и изхода на областните градове, Банско и Паничерево, което бе поставено под карантина.
 
„За да не се допусне движение без цел или без аргумент, ще увеличим служителите по пунктовете“, каза директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски.
 
На брифинга на ръководството на МВР бе посочено, че се над 700 са досъдебните производства досега за нарушаване на карантината и неносене на маски, като за неносене на маски са наложени 2000 глоби.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg