Считано от 00.00 часа тази вечер, 21 март, влизат в сила по-строги противоепидемични мерки на територията на България.

Преустановяват се посещенията на паркове, градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

МВР ще организират котрнолно-пропускателни пунктове на пътищата на областните центрове и ще извършват проверка на целта на пътуването на гражданите, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Магазините ще обслужват сутрин само възрастни хора

През КПП ще се пропуска преминаването на лица в случай на неотложно пътуване обусловено от доказана потребност от трудово естество, завръщане на настоящ адрес, дом или постоянен адрес. Това се удостоверява със служебна бележка от работодателя, медицински документ за самоличност.

Забранява се на лицата до 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини или аптеки всеки ден от 8.30 до 10.30 часа.

Ограничаваме безцелното пътуване и пътуването без крайна необходимост, заяви вътрешният министър Младен Маринов по повод по-строгите мерки, целящи ограничаване разпространението на заразата.

С колко са поскъпнали основни хранителни продукти

istock
istock

От 00 часа на 21 март 2020 г. всеки, който работи на работно място извън областните градове трябва да има декларация от работодател.

Служебните бележки хората мога да си осигурят в събота и неделя, но няма да ги глобяваме, дори и да си ги набавят в понеделник или вторник, уточни здравният министър.

Много е важно да се разбере от българските граждани, че това го правим, за да защитим българските граждани. В никакъв случай не искаме да пречим на бизнеса, каза още Ананиев.

Доставките на стоки и услуги от първа необходимост няма да бъдат ограничавани. Куриерски пратки – също, уточни Ананиев.

"Български пощи" спира да приема пратки за целия свят

Ако мерките не дадат резултат, ще се дадат допълнителни указания.

Нека да дадем възможност на възрастните, когато излизат да е с минимален риск за тях, бързо да напазаруват и да се приберат в къщи, защото те са най-засегнатата група, заяви вътрешният министър.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg