Тротинетките са зелен, модерен, но могат да бъдат и потенциално опасен начин на придвижване в градската среда.

Българската асоциация за електромобилност излезе със становище във връзка с медийни публикации за случаи на управление на електрически тротинетки в София със скорост, значително превишаваща позволената и на моменти дори доближаваща 100 км/час.

Оттам заявяват, че „единици безотговорни водачи могат да компрометират една безопасна форма на транспорт, предпочитана от десетки хиляди граждани“. 

„Негативните случаи са единици, но бързо набират популярност в медиите и в интернет. Затова, макар и малко, виждаме случаи на хора, които не спазват закона“, каза в ефира на Радио София Владислав Стоицов от Българската асоциация за електромобилност.

За какво трябва да внимават водачите на електрически тротинетки

Оттам припомнят, че при придвижване с електрическа тротинетка е добре винаги да се използва каска, ползвателите на този вид транспорт да се движат по велосипедната инфраструктура, а където такава не съществува – да се движат най в дясно на пътното платно, но само там където максималната разрешена скорост е 50 км/ч. Разрешената скорост за тротинетките е до 25 км/ч.

istock
istock

По статистика на организацията, над 90% от младите хора са слезли от автомобилите и са предпочели електрическа тротинетка, допълни Владислав Стоицов.

Ето и останалите съвети на организацията:

Носете каска

Силно препоръчително е използването на предпазна каска, когато управляваме превозно средство като тротинетка. В рискови ситуации това може да ни предпази от тежки мозъчно-черепни травми със сериозни последствия.

Не карайте в насрещното

Практика като тази може да доведе до сериозни пътни инциденти. Не бива да си позволявате каране на електрическа тротинетка срещу посоката на движение, дори на шега. Спазвайте посоката на движение и карайте само на разрешените за това места – по велосипедната инфраструктура и по пътища с максимално разрешена скорост до 50 км/ч., като се движите възможно най-вдясно на пътя.

Без глоби за колела или тротинетки в метрото

Неравностите на пътя

Един огромен проблем по българските пътища са дупките и неравностите, които са почти навсякъде. Поради своите характеристики, тротинетките са много по-уязвими в това отношение от колите и дори от велосипедите. Често дори най-малката неравност може да доведе до загуба на контрол, особено ако се движим и с несъобразена скорост.

istock
istock

Уважавайте пътните знаци и светофарите

Винаги спирайте на червен светофар и знак STOP. Съобразяването с Правилника към Закона за движение по пътищата е важно не само за шофьорите на автомобили, а и за всички участници в движението.

Внимавайте за места без видимост

От всякъде, където нямаме видимост, може изненадващо да се появи кола, пешеходец, животно или друг обект, а това има потенциала да доведе до опасен за живота сблъсък. Ето защо трябва да управляваме превозните средства със съобразена скорост и повишено внимание. При преминаване в близост до автомобили е важно също да се има предвид рискът от изненадващо отваряне на някоя от вратите.

Пресичайте пешеходни пътеки като пешеходец

На пешеходните пътеки не трябва да се шофира, а да се преминава по тях като останалите пешеходци. В противен случай има риск да нараните някой от пешеходците или пък самите вие да пострадате.

Карайте със съобразена скорост

Електрическите тротинетки много бързо ускоряват или намаляват скоростта, което създава измамното усещане, че ще можем да отреагираме във всяка ситуация. Важно е да караме със скорост, която ще ни позволи да реагираме, ако ситуацията на пътя се промени.

istock
istock

Внимавайте с пешеходците и не ги стряскайте

„Тротинетките са нов участник в движението, бързи са и са тихи, което често прави появата им неочаквана. Повечето пешеходци все още не са свикнали с това. Затова е от ключово значение не само да минаваме покрай тях без да ги блъснем, а и да се уверим, че внезапната ни поява няма да ги уплаши“ – добавя Владислав Стоицов от БАЕМ.

И вратите на магазини могат да са опасни

Може и да звучи смешно, но не е. Карането на електрическа тротинетка по тротоара с несъобразена скорост, може да превърне прозрачните отворени врати на магазините в сериозна заплаха. Същото важи и за непрозрачни врати, висящи ниско табели, както и всякакви други елементи, излизащи от сградите.

„Много от тези съвети могат да са полезни и за колоездачи, пешеходци или дори шофьори на автомобили. Те обаче са от особено значение за водачите на електрически тротинетки, като нов участник в движението, с който останалите все още не са свикнали“ – коментира още председателят на Управителния съвет на Българската асоциация за електромобилност.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg