Най-големите загуби претърпя градският транспорт в София – до момента загубите му са 24 милиона лева – заради неработещата синя и зелена зона и спирането на продажбите на карти и билети. 15 милиона лева са загубите на транспортните дружества.

Между 60 и 65% от хората се върнаха към наземния транспорт, а около 150 хилади от общо 350 хиляди души се върнаха към ползването на метрото. Имаме готовност да подкрепим транспорта от бюджета на столицата, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Ще имаме още една актуализация на бюджета именно заради подкрепа за транспорта. През май има добра активност от гражданите да си плащат местните данъци и такси, а това ни позволява да продължим инвестициите в ключовите обекти в града.

Край на гратисчиите в градския транспорт

5 млн. лева по-малко само са събрани през май в сравнение с миналата година. Очаквам до края на юни да се активизира плащането на данъци, за да успеем да възстановим загубите.

istock
istock

Стратегията на общината е когато районните кметове проведат обсъждания и има желания от гражданите, да се разшири зоната – обсъжда се такава в „Триадица“, „Слатина“ и кв. „Иван Вазов“, допълни кметът.

Най-важното е да се строят детски градини, до момента сме построили над 100 сгради на детски градини, увеличихме местата с над 16 хиляди, но София се разраства и основният проблем е в яслените групи. През август очакваме да обявим още 1500 нови места, които ще добавим към настоящите 2800 свободни места. Местата за градини не достигат, затова внесох предложение да се променят параметрите и условията за строителство на градините – например да има филиали на детски градини на партерни етажи, и др.

Едва 14% от децата в София посетиха детските градини

Днес ще обсъдим ремонта на „Топлофикация-София“, който ще остави хиляди хора без вода, да бъде отложен във времето, допълни столичният кмет.

От ремонта на бул. „България“ остават още два участъка, ако времето позволи, ще работим усилено.

Започнахме разширението на бул. Тодор Каблешков, - това е основен и много мащабен ремонт, в средата на август ще бъде завършен първият етап. Целта е да се свържат бул. „България“ със Симеоновско шосе. Инвестирани са 11 милиона лева за отбуждителни процедури по трасето.

Относно качеството на ремонтите по ул. "Граф Игнатиев", чиито тротоари нямат Акт 16, кметът съобщи, че е останало да се ремонтират кашпи по трасето.

„Много е тежко ремонтирането там, предложила съм проектантите и строителите да носят професионална отговорност. Това е най-видимият проект, затова е толкова коментиран“, уточни кметът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg