Ако отпадне дерогацията на руския петрол, има риск да скочат цените. Това прогнозира експертът Евгений Кънев в "Здравей, България".

По думите му в момента „Лукойл” зарежда около 60% от целия пазар или около 3 милиона тона от общо 4,5 милиона тона потребление на година.

"Въпросът, на който трябва да се отговори, когато се прави такова предложение, е как ще бъдат заместени тези 3 милиона тона руски петрол с 3 милиона тона неруски. Не е лесно да се намерят. Ако се намерят, ще е на по-висока цена”, каза Кънев.

Ще поскъпнат ли бензин и дизел у нас заради войната в Израел
 

„Ако се купи на спот цена – тоест директно от пазара, това ще бъде между 10-20% на колонка по-висока цена. Очаквам цената да отиде до 50 ст. нагоре”, каза Кънев.

Той е категоричен, че преди да спре дерогацията, трябва да има план как да бъдат заместени тези 3 млн. тона петрол. „
Аз съм за прекратяване на дерогацията, но така че да не се нараним. Защото има голяма вероятност и „Нефтохим” да ограничи своите операции и да не може да работи.

istock
istock

Бюджетът ще закъса. Не на последно място – ще има по-голяма инфлация, което ще унищожи всикчите ни шансове за Еврозоната”, каза Евгений Кънев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg